AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

Tarım Alanında Yapılan Çalışmalar Arttırılmalı!
11-07-2019

Tarım Alanında Yapılan Çalışmalar Arttırılmalı!

Denizli Kırsal Hizmetler Başkanı Serhat Akbulut’ a makamında, Tabit A.Ş. YK Başkan Yardımcısı Coşkun Yıldırım, Tabit A.Ş. Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt ve Tabit A.Ş. Kamu İlişkileri Yöneticisi Derya Haykır Eriş ziyaret gerçekleştirdi.

Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri’ nin Türkiye’de tarımsal kalkınma modeli geliştiren, 2004 yılında alanında ilk olarak hayata geçirilen tarimsalpazarlama.com’ dan ve hiç kolay olmayan bu yolculukta Tabit’ in hedefleri arasında çiftçileri ile teknolojileri ile buluşturarak kırsalda dijital dönüşümü gerçekleştirmek üzerine yaptığı çalışmalardan bahseden Coşkun Yıldırım, Tabit A.Ş.’ nin Aydın İli’ nin Koçarlı İlçesi’ nde hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy Projesi’ ni tanıttı.

Vodafone Akıllı Köy’ de çalışan Coşkun Yıldırım, farklı sektörleri çiftçilerle buluşturmak, çiftçilere tarım teknolojilerini uygulamalı göstermek, endüstriyel çiftliklerde kullanılan IoT teknolojilerinin aile çiftçilerine uyarlanmasını sağlamak üzerine projeler yürüttüklerinden bahsetti. Projede küçük aile çiftçilerinin de kullanabileceği çalışmalar yaptıklarını ve Proje kampüsünün kurulduğu köyde kadın çiftçiler ile birlikte yürüttükleri çalışmalarla ek gelir kapısı sağlayabildiklerini anlattı. Yıldırım, “ Kadınlara yaptığımız projeler var. Küçük küçük üreterek, onlara yüksek maliyete olmadığını öğrettik. 2 ayda 90 bin lira gibi bir kazanç elde edilebildiğini gösterdik. Düşük maliyete ürünümü satmak yerine ürünü reçel yaparak raf ömrünü uzattık ve maliyeti yükselttik.”

Serhat Akbulut, Kırsal Hizmetler’ in çalışmalarından bahsetti. “Türkiye’ nin en organik kestane şekerini üretiyoruz. Kabuklarını da değerlendiriyoruz. Tarım bakanlığından ve GEKA dan destek aldık, Buldan da reçel üretimi de var.” Başarılı Projelerinden bahseden Serhat Akbulut, bu gibi çalışmaların arttırılması gerektiğine değindi.

Coşkun Yıldırım, “Merayı ıslah ettik, köylünün hayvanlarına sunduk. Kampüsümüzün içerisine kurduğumuz ortak sağım sistemi ile köylünün hayvanlarını orda sağım yapmalarını sağladık. Her hayvanın ayağında bulunan padometreler ile hayvanların adım sayılarından hastalıkları, kızgınlık durumları hakkında çiftçiye bilgi verdik. Sms sistemimiz ile sağım hanemizde ineklerinin verimlilikleri hakkında sağım sonrasında bilgi alabiliyor. Ay sonunda da rapor sunuyoruz.”